Toen eind 2018 een onderzoek naar de werking van IBA’s in Oosterwold werd afgerond ontstond er veel beroering. De conclusie van het z.g. SWECO-rapport luidde dat het aanleggen en gebruik van IBA’s in Oosterwold niet verder verantwoord was vanwege het onvoldoende presteren ervan en de grote schaal waarop deze vorm van afvalwaterzuivering zich zou ontwikkelen.
Het waterschap sprak de gemeente aan op zijn zorgplicht.
Ook bij bewoners ontstond zorg over deze ontwikkeling. Vanuit het Platform Oosterwold hebben enkele bewoners zich met hun zorgen gericht tot de gemeente, de gebiedsorganisatie en het waterschap nadat in het voorjaar van 2019 het rapport eindelijk werd vrijgegeven.
Dit was de aanleiding tot het vormen van de ‘werkgroep afvalwater’.
De werkgroep wees er op dat de wijze van monitoring van IBA’s beter zou moeten, dat er te weinig data waren om al te stellige conclusies op te baseren en dat de IBA’s nog volop in ontwikkeling zijn. Ook wees de werkgroep op het feit dat veel IBA’s lozen op de eigen waterberging waarmee er in feite sprake is van een bodemlozing met mogelijk nazuivering via de bodem als gevolg. Tot slot hebben we er op aangedrongen de afvalwaterzuivering te koppelen aan het beheer van het gehele watersysteem in Oosterwold. Je moet immers niet alleen kijken naar de werking van een individuele IBA maar ook naar de gevolgen voor het gehele watersysteem.
De werkgroep formuleerde verder vanuit het perspectief van bewoners waarden en wegingsfactoren met betrekking tot afvalwaterzuivering. In willekeurige volgorde:
Nieuw onderzoek
Al gauw bleek dat het onderzoek en daarmee het rapport onvoldoende basis bood voor een drastische keuze om iedereen voortaan verplicht aan te sluiten op het stadsriool.
Er werd besloten tot aanvullend onderzoek naar de werking van de IBA’s en het effect van bodemlozing. Voor gebied 1B (langs de A27) werd gekozen voor een onderzoek naar de mogelijkheid van lokale waterzuivering met behoud van het gezuiverde water in het gebied. Voor de werkgroep waterzuivering waren dat belangrijke resultaten.
Nieuw beleid
Wettelijk heeft de gemeente de zorgplicht ten aanzien van waterzuivering en het waterschap heeft wettelijk een toezichthoudende rol als hoeder van ons oppervlaktewater. Deze overheden maken hun eigen verantwoordelijkheidsafwegingen en maken hun eigen beleid. Daar hebben het Platform Oosterwold en de werkgroep geen betrokkenheid bij gehad.
Het resultaat van de gemaakte beleidskeuzes is weergegeven in de speciale Nieuwsbrief van de gebiedsorganisatie.
Vervolgtraject
Zoals in de speciale Nieuwsbrief Oosterwold aangegeven komt er nog een aanzienlijk vervolgtraject. We hebben afspraken gemaakt dat de werkgroep afvalwater daarbij actief zal worden betrokken.
Belangrijke ingrediënten zijn:
In Oosterwold is er veel animo om zelf opgewekte stroom terug te leveren. Maar dat blijkt in de praktijk niet altijd even soepel te verlopen vanwege krappe netwerkcapaciteit. Een werkgroep 'nutsen' is inmiddels bezig om acute problemen te agenderen en bij gemeente en Alliander onder de aandacht te brengen.
Daarnaast is de vraag ook : hoe gaan we in de (nabije) toekomst om met het vraagstuk hoe lokaal opgewekte energie beter, slimmer, efficiënter e.d. te benutten.
Wij willen als Oosterwolders graag met elkaar en relevante partijen (gemeente, Alliander, producenten van oplossingen, onderzoekers) in gesprek, vanuit innovatie perspectief. Bijvoorbeeld: buurtbatterij, waterstofgenerator, smart grid, inzet elektrische auto's, ........
Heb je ideeën hierover? Heb je er verstand van? Heb je zelf al innovatieve oplossingen bedacht? Heb je er ervaring mee? Heb je een netwerk dat hierbij behulpzaam kan zijn? Wil je meedenken, meepraten en meedoen? Heb je vragen, opmerkingen, nuttige verwijzingen?
Meld je dan bij Geo van Dam 0648 761 083 of mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Ik wil dan op korte termijn een samenkomst (al of niet online, of hybride, afhankelijk van de Covid-19 situatie) plannen om met elkaar te kijken hoe we deze vraagstelling het best aan kunnen pakken, zowel inhoudelijk als qua vorm.
Graag tot ziens! Geo van Dam
Op 14 september was het Platform Oosterwold op stap met de gebiedsmanager van de gemeente (Klaas Dijkhuis) en de nieuwe directeur van de Nieuwe Bibliotheek, Annerie Brenninkmeijer, om te verkennen of en waar een dependance zou kunnen worden gevestigd in Oosterwold ten behoeve van Almere Hout. De Nieuwe Bibliotheek wil dat graag en de verkenning is nu noodzakelijk om plannen en een begroting mee te kunnen nemen in de gemeentelijke subsidieaanvraag voor 2022. Dat is dan ook het vroegste moment waarop een vestiging zou kunnen worden geopend. Overigens zal dan eerst worden gestart met een klein servicepunt en pas op langere termijn kan worden gekeken naar een volwaardige dependance.
Een optie is een vestiging in de basisschool (volgens planning te starten schooljaar ’22 – ’23) met een aparte ingang voor volwassenen. Dit heeft echter niet de voorkeur omdat in de praktijk blijkt dat dit te weinig volwassenen trekt. En dat moet wel gebeuren omdat in en gemiddelde wijk 30% van de bevolking lid is van de bibliotheek, waarvan 2/3 kinderen en 1/3 volwassenen. In Oosterwold is dat 24% waarbij moet worden aangetekend dat de helft van de huidige bewoners van elders in Almere afkomstig is en wellicht al lid was.
Bovendien is op de geplande plek voor de school geen ruimte meer omdat daar ook de vestiging van de gebiedsorganisatie is gepland. Een extra bouwlaag zou dan uitkomst moeten bieden, maar dat zijn extra en dure meters voor de gemeente. Niettemin wordt deze optie verder verkend. De locatie is in ieder geval ideaal voor Oosterwold, Nobelhorst en Vogelhorst.
De voorkeursoptie van de Nieuwe Bibliotheek is een combinatie met winkels of een supermarkt omdat daar voortdurend de loop is. Daarom zijn we wezen kijken bij de stadsboerderij de Vliervelden omdat daar op 24 september Odin een biologische buurtsuper met koffietent opent.
Odin zou graag onderdak bieden aan een servicepunt van de bibliotheek. Dat zou dan inhouden dat volwassenen hun online gereserveerde boeken kunnen ophalen en inleveren en dat kinderen er twee kasten met boeken kunnen vinden om lekker uit te kiezen.
Ook voor deze minimale variant lijkt te weinig ruimte beschikbaar. Maar er is nog tijd om ervaring op te doen met de winkel en de koffietent om te zien of er toch mogelijkheden te maken zijn.
De vestiging van grotere supermarkten of een winkelcentrum wordt uiteraard ook in de gaten gehouden.
De foto's zijn van de Nieuwe Bibliotheek Almere.
Het Platform Oosterwold is ontstaan nadat een groep bewoners/initiatiefnemers (voortaan bewoners) in afstemming met de toenmalige Gebiedsregisseur een overleg had gestart met vertegenwoordigers van de gemeente en de gebiedsorganisatie (Team Oosterwold) over lopende knelpunten die in de ontwikkelpraktijk waren opgedoken. Op die manier zijn veel zaken aan de orde gesteld en ook verbeteringen bereikt. Het Platform heeft meer vaste vorm gekregen door afspraken met de gebiedsorganisatie en gemeente.
Het is daarmee nog niet een formele vertegenwoordiger van bewoners en initiatiefnemers van Oosterwold. Het is ook maar de vraag of dat gewenst is. Maar het kernteam van het Platform denkt hierover wel na, met name om de gang van zaken in Oosterwold zo goed mogelijk te ondersteunen, en de eigen mogelijkheden in het vizier te houden.
Deze overdenking van de rol van het Platform is uitgebreid beschreven in het document dat u kunt lezen door de klikken op DEZE LINK. Hier leest u dus over de relatie met bewoners, de werkgroepen, en relatie tot overheden zoals gemeente, gebiedsorganisatie, waterschap.
Uiteraard horen we graag uw mening en ideeën hierover. Evenals uw suggesties over nieuwe onderwerpen, of deelname aan een van onze werkgroepen.
Een werkgroep Openbaar Vervoer in Oosterwold is gestart om het Openbaar Vervoer in Oosterwold (en in Vogelhorst) te verbeteren. Om een goed beeld te krijgen van jullie wensen vragen we je alle Oosterwolders om een online vragenlijst in te vullen.
De vragenlijst is te vinden door te klikken op deze link. We vragen je deze vragenlijst in te vullen voor ieder persoon in het huishouden apart. Nodig dus ook je partner, en kinderen uit om dit in te vullen, of vult het voor je kinderen in. Zo krijgen we de beste indruk van de verschillende behoeftes.
Het Openbaar Vervoer in Oosterwold nog niet geweldig geregeld. Op dit moment rijdt Buslijn 159 op werkdagen, in de spits met een half uursdienst, in daluren eens per uur en 's avonds na 19 uur niet. Ook niet in het weekend. Voor de dienstregeling zie: busdienstregeling en 9292.nl. Ook rijdt er een buurtbus vanuit Nobelhorst naar Sallandse Kant, met aansluiting op andere buslijnen.
Het doel van de werkgroep Openbaar Vervoer Oosterwold is om op kortere termijn een Buurtbus te realiseren, en op langere termijn ook de dienstregeling van regulier vervoer te verbeteren.
In Nobelhorst is er al enige jaren ervaring opgedaan met de organisatie van een Buurtbus georganiseerd door vrijwilligers, in samenwerking met de gemeente en vervoersmaatschappy Keolis. Wij kunnen van hun ervaring gebruik maken om een vergelijkbare Buurtbus lijn te laten rijden door Vogelhorst en Oosterwold.
De Werkgroep Openbaar Vervoer bestaat momenteel uit bewoners van Oosterwold (Noord, Tureluur-Zuid, Tureluur-Noord), Vogelhorst, en medewerkers van de gemeente en gebiedsorganisatie Oosterwold, en de Vereniging Buurtbus Nobelhorst.
Onderwerpen die door de werkgroep worden uitgewerkt zijn:
Deze onderwerpen komen ook in de vragenlijst aan de orde. Met jullie antwoorden hopen we de beste voorstellen uit te werken voor Openbaar Vervoer in Oosterwold, en ook in Vogelhorst.
De vragenlijst is te vinden door te klikken op deze link.
De resultaten zullen anoniem verwerkt worden, en verslag zal worden gedaan via de website www.platformoosterwold.nl en bijbehorende Facebook pagina.
U kunt meer lezen over de voortgang in deze Website onder Werkgroep Openbaar Vervoer Oosterwold