In Oosterwold moeten initiatiefnemers zelf regelen dat de nutsvoorzieningen worden aangelegd. De gemeente is hierbij dus geen partij, behalve dat bij de koopovereenkomst een zogenaamd zakelijk recht gevestigd wordt met de nutspartijen, zodat zij de hoofdleidingen in de particuliere grond van kavels in een strook langs de kavelwegen mogen aanleggen en beheren.
Hierover was in het begin veel te doen. Aanvankelijk was het nog niet eens duidelijk of er wel water, electra en kabel zou komen. Nu zijn er afspraken, waarbij de Combi van Vitens, Liander en Reggefiber de hoofdleidingen aanlegt, voor rekening van de nutsvoorzieningen zelf. Dat is een mooie regeling. Moeilijk is wel dat de planning van de uitvoering erg moeizaam verloopt. Hier is zeker verbetering gewenst.
Bijzonder is verder dat in overleg met de nutsvoorzieningen is afgesproken dat zij een strook van 2,50 meter naast de verharding mogen gebruiken om de hoofdleiding aan te leggen. Terwijl in de regels van Oosterwold staat dat de berm naast de verharding 1,5 meter is.
In Oosterwold is er veel animo om zelf opgewekte stroom terug te leveren. Maar dat blijkt in de praktijk niet altijd even soepel te verlopen vanwege krappe netwerkcapaciteit. Een werkgroep 'nutsen' is inmiddels bezig om acute problemen te agenderen en bij gemeente en Alliander onder de aandacht te brengen.
Daarnaast is de vraag ook : hoe gaan we in de (nabije) toekomst om met het vraagstuk hoe lokaal opgewekte energie beter, slimmer, efficiënter e.d. te benutten.
Wij willen als Oosterwolders graag met elkaar en relevante partijen (gemeente, Alliander, producenten van oplossingen, onderzoekers) in gesprek, vanuit innovatie perspectief. Bijvoorbeeld: buurtbatterij, waterstofgenerator, smart grid, inzet elektrische auto's, ........
Heb je ideeën hierover? Heb je er verstand van? Heb je zelf al innovatieve oplossingen bedacht? Heb je er ervaring mee? Heb je een netwerk dat hierbij behulpzaam kan zijn? Wil je meedenken, meepraten en meedoen? Heb je vragen, opmerkingen, nuttige verwijzingen?
Meld je dan bij Geo van Dam 0648 761 083 of mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Ik wil dan op korte termijn een samenkomst (al of niet online, of hybride, afhankelijk van de Covid-19 situatie) plannen om met elkaar te kijken hoe we deze vraagstelling het best aan kunnen pakken, zowel inhoudelijk als qua vorm.
Graag tot ziens! Geo van Dam
In verschillende wijken ondervinden bewoners momenteel storingen in hun zonnepaneleninstallatie. Dit komt vaak doordat midden op de dag heel veel zonnepanelen stroom terugleveren naar het stroomnet, terwijl er relatief weinig stroom gebruikt wordt. Daardoor kan het netwerk deze teruglevering niet aan. Een capaciteitsprobleem leidt ertoe dat de stroom niet ‘weg’ kan, waardoor de spanning oploopt. Volgens de Nederlandse regels moet een omvormer afslaan wanneer de netspanning 253 volt bereikt.
Het is evident dat bewoners door het afslaan van hun zonnepanelen benadeeld worden. De zonnepanelen leveren immers een deel van de dag geen stroom, juist als de opbrengst op z’n hoogst zou zijn.
Het probleem zal toenemen wanneer komende tijd de zon meer energie instraalt, en wanneer meer bewoners in Oosterwold zonnepanelen aansluiten.
Speelt dit ook bij jou?
Oproep Platform Oosterwold: help ons het probleem met stroom teruglevering van zonnepanelen in kaart te brengen, zodat we het kunnen aankaarten bij Liander, de gemeente, de ACM etc. Wij leggen graag uit hoe je dat kan doen en waarom het nodig is.
Het is belangrijk dat je dan ook de enquête invult, omdat je daarin toestemming kan geven, dat wij per wijk de omvang van het probleem willen inventariseren.
Wij zullen jouw gegevens vertrouwelijk behandelen. Als we persoonlijke gegevens moeten sturen aan derden (zoals Liander) dan zullen we hiervoor van tevoren toestemming vragen.
Heel Oosterwold is aangesloten op een stroomverdeelstation bij Zeewolde, dat onvoldoende capaciteit heeft om stroom terug te levering. Dat valt te lezen op de website van Liander zelf. (zie https://www.liander.nl/transportcapaciteit/flevoland, zie met name de bijlage Zeewolde) Gevolg is dat op zonnige dagen de spanning op het stroomnet op kan lopen tot bijna de maximaal toegestane waarde (253 volt). De verplichte overspanningsbeveiliging van de omvormer van je zonnepanelen gaat vanaf ca 252 volt de productie terugregelen en nabij 253 volt zelfs helemaal uitschakelen. Een rondje in onze buurt laat zien dat ca driekwart van de huishoudens hier last van heeft. Per wijk (eigenlijk: per transformatorhuisje) kan het verschillen hoe groot het probleem is. Dat brengen we dus graag in kaart. Jouw hulp is daarbij onmisbaar!
Verschillende bewoners hebben melding gemaakt van dit probleem bij Liander. Ook zijn er kleine aanpassingen gedaan in transformatoren, maar het probleem dient zich opnieuw en sterker aan. Liander geeft geen duidelijk antwoord hoe en wanneer ze dit oplossen.
We willen met Liander afspraken maken om dit probleem voor alle bewoners in Oosterwold op te lossen. Er zijn immers heel veel mensen met zonnepanelen, en als die allemaal terugleveren, vormen we met elkaar een grote energiecentrale. Maar Liander hoort als netwerkaanbieder de netspanning adequaat aan te bieden, ook bij terugleveren.
Als je een deel van de dag geen opbrengst hebt van je zonnepanelen, levert dat financiële schade op. Als we van veel mensen horen hoe vaak dat optreed, kunnen we beter hard maken hoe groot deze schade is.
Hopelijk lukt het met jullie hulp om dit probleem in kaart te brengen en aan te kaarten bij Liander. Vul daarom de enquête in!!Wij zullen vertrouwelijk omgaan met de persoonlijke gegevens die we verzamelen, en die niet doorsturen naar Liander of andere partijen. Als dat gewenst zou zijn, zullen we dit berichten aan de bewoners, zodat ze zelf hun gegevens kunnen opsturen.
Hopelijk leveren we met dit initiatief een bijdrage aan een toekomstbestendig netwerk en verduurzaming van Oosterwold.
Voor vragen kan je contact opnemen met het Platform, met Eduard Knape of Marien Abspoel. 06 1127 6607, of per email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Hiernaast staan twee grafieken op 16 en 19 april, beide onbewolkte dagen, waar de omvormer afslaat en de dip in de grafiek toont de verminderde opbrengst, dus verlies aan beschikbare stroom.