De kavelwegen in Oosterwold liggen in een ’60 km/h’ zone. Maar sinds er mensen wonen in Oosterwold is er meer ‘langzaam verkeer’ gekomen, zoals voetgangers en fietsers. Dit langzame verkeer moet de weg delen met auto’s, busjes en vrachtwagens zonder de aanwezigheid van voet- en fietspaden. Daarnaast zijn er veel zijwegen en uitritten bij woningen ontstaan. Om de situatie veiliger te maken hebben veel kavelwegen een bord geplaatst met een aangepaste snelheidsaanduiding. Maar al snel kwam de vraag of met een bord alleen de situatie geregeld is?
Tijdens de thema-avond Kavelwegverenigingen die de gebiedsorganisatie Oosterwold organiseerde in het voorjaar van 2019 is de pilot ‘proeftraject aanvraagprocedure verkeersbesluit 30 km’ van start gegaan. De pilot is een samenwerking tussen de gebiedsorganisatie Oosterwold en drie kavelwegverenigingen;
• Tiny House Farm / Vuursteenhof
• Buitenplaats Oosterwold
• Vereniging Tureluur Zuid (VTZ) / Emile Durkheimweg.De opdracht van de pilotgroep is: 'Onderzoek wat er nodig is om van een kavelweg een formele ’30 km/u’-weg te maken om zo de verkeersveiligheid in Oosterwold te bevorderen.'
Bij de eerste projectvergadering bleek dat de Tiny House Farm en Buitenplaats Oosterwold de behoefte hebben om een woonerf te realiseren. Een woonerf is een ander type weg waarbij je andere verkeersmaatregelen moet nemen dan bij een 30 km/h-weg. Daarom heeft de pilotgroep het proeftraject gesplitst in de pilot 30 km (VTZ/Emile Durkheimweg) en de pilot woonerf (Tiny House Farm en Buitenplaats Oosterwold).
De gesprekken binnen de pilots spitsen zich toe op de te volgen procedure om tot een verkeersbesluit te komen, de eisen, opties en wensen. Voor elk van de pilots is inmiddels een conceptprocedure verkeersbesluit uitgewerkt. Zodra er voor de pilots een succesvol verkeersbesluit is genomen kunnen de andere kavelwegverenigingen gebruik maken van de procedure en ervaringen die opgedaan zijn binnen de pilots.
Contactpersoon voor de lopende pilots is Marco de Groot, telefoonnummer: 06 54 268 236
Een belangrijke bijkomende regel voor 30 km zones en Woonerven, is dat er bij de aanvraag van vergunningen geen geluidsonderzoek hoeft te worden uitgevoerd, vanwege de geluidsbelasting door deze 30 km of 15 km wegen. Dat blijft wel nodig voor de bestaande polderwegen.
Als er binnen een Vereniging in oprichting dus consensus bestaat om een 30 km zone of Woonerf te maken van de Kavelweg, kan in de vergunningsaanvraag worden opgenomen, dat er vanwege deze 30 km zone geen geluidsonderzoek nodig is voor de geluidsbelasting veroorzaakt door deze kavelweg.
In de bouwfase zijn de meeste kavelwegen nog opgebouwd uit puingranulaat. Als de intentie binnen de Vereniging is om later zo'n 30 km zone te vestigen, dan kan de bouwweg ook voldoende zijn om te bekrachtigen dat er voor deze weg geen geluidsonderzoek nodig is.