Al enige jaren melden bewoners van Oosterwold met een zekere regelmaat dat zij problemen ondervinden met het terugleveren van opgewekte energie aan het net. Dat speelt met name op zonnige dagen van voorjaar tot en met de herfst rond het middaguur. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Oosterwolder Eduard Knape geeft daarover de volgende informatie en advies.

  

 Er kunnen drie oorzaken zijn van te hoge spanning op het elektriciteitsnet. 

  1. Er is iets mis met de installatie bij jou thuis. Als je buren er ook last van hebben, ligt dat niet voor de hand
  2. Onvoldoende capaciteit van de transformator voor jullie wijk , die de middenspanning (10 of 20 kiloVolt) naar laagspanning (230 V) transformeert. In dat geval hebben je buren er ook last van, maar niet een groot deel van het Oosterwold gebied. 
  3. Onvoldoende capaciteit van de transformator (onderstation), die de hoogspanning (ca 150 kiloVolt) naar middenspanning (10 of 20 kV) transformeert. In dat geval heeft een groot deel van Oosterwold er last van, namelijk alles wat door hetzelfde onderstation wordt bediend. Een nieuw zonneveld aangesloten op hetzelfde onderstation heeft hierop wel invloed. Oosterwold wordt bediend vanuit twee onderstations, eentje ergens bij Zeewolde (met krappe capaciteit) en eentje bij Almere.

Het zou goed zijn om navraag te doen bij huishoudens in de omgeving, die op een andere wijktrafo zitten. Als die geen last hebben, dan is jullie wijktrafo het probleem en niet het onderstation. In dat geval dien je een klacht in bij Liander voorzien van zo veel mogelijk bewijs dat er meerdere huishoudens zijn in je wijk met het probleem en blijf aandringen totdat er een oplossing komt (dat heeft bij onze wijk uiteindelijk geholpen). 

Sommige omvormer fabrikanten kunnen op afstand een grafiek uitlezen met het spanningsverloop over meerdere dagen en veel bewoners kunnen dat ook zelf doen (bijv. de veel voorkomende SolarEdge). Die zijn handig om Liander inzicht te verschaffen.

Als het probleem wel tevens voorkomt bij andere wijktrafo's dan kan dat erop wijzen dat het onderstation capaciteit tekort komt. Dat is helaas een (nog) taaier probleem, wat breder aangekaart zou moeten worden, ook via de gemeente.

Heb je indicaties dat het bij meer wijktransformatoren speelt, meld dit dan bij het Platform Oosterwold: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij gaan dit dan aanzwengelen bij Liander en de gemeente. We zullen dan alle bewoners daarover informeren en op de hoogte houden.

Neem nu contact op

info@platformoosterwold.nl