Wie zijn actief in het Platform?
Een kerngroep van bewoners voert maandelijks overleg met vertegenwoordigers van de gemeente en de gebiedsorganisatie. Bij dat overleg zijn ook Sander Berkhout van de gebiedsorganisatie en Klaas Dijkhuis als gebiedsmanager namens de gemeente aanwezig en vaak ook Fike van der Burght, een van de gebiedsregisseurs. In de loop der jaren hebben bewoners om uiteenlopende redenen de kerngroep verlaten en zijn er anderen bij gekomen. In de kerngroep zitten momenteel: Catrinus Egas, Monique Bekkenutte, Tjalf Bloem, John Duynhouer, Dennis Menting en Iris Lindeboom. (de foto is gedateerd en toont nog een andere samenstelling van het kernteam)
Naast de kerngroep bestaat het Platform uit tal van werkgroepen. In de werkgroepen zitten verschillende bewoners (in oktober 2021 ruim 80!) van buiten de kerngroep. De deelnemers in de werkgroepen melden zichzelf op basis van interesse en kennis/ervaring. Zie verder bij het overzicht van de werkgroepen. In de werkgroepen zitten telkens verschillende mensen ook van buiten de kerngroep. De deelnemers in de werkgroepen melden zichzelf op basis van interesse en kennis / ervaring. Zoals de presentatieavond op 31 oktober 2019 liet zien, voelen heel veel Oosterwolders zich betrokken. We zijn met z'n allen het Platform Oosterwold!
Wat zijn de rollen en taken van Platform Oosterwold?
-
Aanspreekbaar
Platform Oosterwold wordt georganiseerd door bewoners. Het is een goed bereikbaar aanspreekpunt voor zowel initiatiefnemers/bewoners (voortaan Oosterwolders), als de gemeente, Team Oosterwold en andere Oosterwold-partners. Een fysieke ontmoetingsruimte (bijeenkomsten, werkgroepen) en een digitale omgeving (website, sociale media) helpen daarbij.
Platform Oosterwold heeft echter geen exclusieve positie. Oosterwolders kunnen zich ook op onderwerpen (spontaan) organiseren en het overleg (of de strijd) aangaan met een of meer Oosterwold-partijen of overheden. De actiegroep m.b.t. de grondprijs (2019) is daarvan een goed voorbeeld.
-
Agenderend
Het Platform signaleert onderwerpen die om overleg of actie vragen of krijgt deze onderwerpen aangereikt door bewoners. Het Platform agendeert deze onderwerpen door de betrokken partijen (bewoners, gemeente, gebiedsorganisatie enz.) daarover te bevragen. Hoe dit vervolgens wordt opgepakt en vormgegeven (bijvoorbeeld in een werkgroep) is afhankelijk van het onderwerp. Het Platform volgt de verdere ontwikkeling op de voet en ziet toe op de voortgang.
-
Faciliterend
Het Platform heeft vervolgens een faciliterende rol om samen met Oosterwold-partners overleggen en bijeenkomsten te bevorderen, zelf te organiseren of mede vorm te geven. Dit kunnen onderwerpen zijn die als knelpunten worden aangedragen, maar ook onderwerpen die betrekking hebben op de verdere ontwikkeling en het beheer van het gebied (zoals scholen, huisartsen, wijkcentrum /andere voorzieningen of de evaluatie Oosterwold). Er zijn per onderwerp diverse werkgroepen actief, waarin bewoners en vertegenwoordigers van de gemeente en het Team Oosterwold (en zo nodig het Waterschap) overleggen over knelpunten en oplossingen en over de verdere ontwikkeling van Oosterwold. Afhankelijk van het onderwerp melden zich daar verschillende bewoners voor aan. Indien gewenst kan Platform Oosterwold bewoners adviseren over de te kiezen strategie of tactiek om het onderwerp zo effectief mogelijk aan te pakken.
-
Verbindend
Daarmee heeft het Platform ook een verbindende, intermediaire functie. Enerzijds kan het een weg zijn voor Oosterwolders om op effectieve wijze toegang te krijgen tot de andere Oosterwold-partijen c.q. de daar aanspreekbare personen. Anderzijds is het Platform een aanspreekpunt voor de overige Oosterwold-partijen om overleggen met (toekomstige) bewoners in gang te zetten en/of in te richten en om onderwerpen bij Oosterwolders te agenderen.
Deze rol als intermediair is vooralsnog niet ingevuld in de vorm van een formele vertegenwoordiging. Toekomstig overleg met bewoners en overheden moet uitwijzen of zo’n formele vertegenwoordiging wenselijk en/of noodzakelijk is. De leden van Platform Oosterwold willen geen ‘wijkburgemeesters’ worden.
-
Bron van bewonersexpertise
Oosterwolders bezitten op zeer uiteenlopende terreinen rijke expertise. Platform Oosterwold wil deze expertise op geëigende momenten aanboren en helpen inzetten ten behoeve van de ontwikkel- en beheerfunctie van bewoners en in interactie met de overige Oosterwold-partners.
-
Interactief-lerend
Oosterwold betreft een ‘experiment’ op het terrein van gebiedsontwikkeling én bestuurlijke ontwikkeling. Medebestuur en medebeheer door bewoners is daarbij een belangrijk uitgangspunt.
Dat betekent een herverdeling en herinvulling van traditionele posities en verantwoordelijkheden.Het is dan ook van belang dat alle betrokken partijen zelf en met elkaar (interactief) leren van de ontwikkeling van Oosterwold. Alleen op die manier kunnen lessen worden omgezet in nieuw beleid en nieuwe, betere uitvoeringspraktijk. Dit is een continu proces. Het Platform speelt daarin een belangrijke rol, ziet erop toe dat dit proces wordt voortgezet en dat het resultaten oplevert.
-
Borging continuïteit
Daarmee heeft het Platform ook een belangrijke taak in de zorg voor continuïteit van dat interactieve leerproces en de noodzakelijke participatie van alle partijen die bij Oosterwold betrokken zijn.
Op 31 oktober heeft het Platform Oosterwold zich gepresenteerd.
Dat was de eerste keer dat we met een groep Oosterwolders gezamenlijk van gedachten konden wisselen over alles wat Oosterwold aangaat. Het ging zoals je hoopt in Oosterwold: georganiseerd op initiatief van en door Oosterwolders. Overigens in goede samenwerking met onze contactpersonen bij de gemeente en Oosterwold organisatie Klaas Dijkhuis en Sander Berkhout. En er waren ook diverse bijdragen van Oosterwolders die in een werkgroep of commissie aan een onderwerp werken.
Geo was onze dagvoorzitter, ook een Oosterwolder. Aan alle werkgroepen was gevraagd om in drie minuten een pitch te geven van het onderwerp.
Nadine gaf een toelichting over het inzamelen van afval
Marien lichtte het Verenigd Overleg Oosterwold toe waar bestuurders van Kavelwegverenigingen met elkaar informeel uitwisselen.
Marco gaf een toelichting over de pilots waarin de inrichting van kavelwegen voor 30 km of 15 km zone wordt voorbereid.
Catrinus lichte de procedure voor geluid in vergunningen toe.
Jan vertelde over de Waterzuivering, en ook nog over cooperatieve initiatieven voor participatie in windmolens en zonneparken.
An vertelde over Oogsterwold, de groep die samenwerking, uitwisseling en cursussen organiseert op het gebied van stadslandbouw.
Tjalf hield een gloedvol betoog over Participatie, Transparantie en inspraak zodat bewoners tijdig betrokken zijn en op tijd kunnen meedenken en beslissen over de toekomst van Oosterwold.
Twee adviseurs van een adviesbureau gaven een toelichting over een evaluatie van Oosterwold die de komende maanden met bewoners, het platform, gemeente en Oosterwoldorganisatie wordt uitgevoerd.
En Sander lichtte toe dat de gemeente momenteel werkt aan een aantal wijzigingen van regels rond slagschaduw, en wijziging van het bestemmingsplan, rond geluid, archeologie, milieu. Dat is actueel vanwege een inloopavond op 5 november.
Na afloop kregen alle deelnemers de gelegenheid om zelf punten in te brengen voor de agenda van de toekomst, en zich op te geven als deelnemer aan een werkgroep. Daar werd driftig gebruik van gemaakt.
Zo worden we allemaal een beetje deelnemer in het Platform Oosterwold. Dus hierbij ook de uitnodiging om van je te laten horen en contact te zoeken.