Er is een mooi bestemmingsplan Oosterwold gemaakt, en daarnaast is er een plan gemaakt voor de aanleg van een windpark met de grootste windmolens van Nederland langs de A27 snelweg.
Pas in 2017 kwam de gemeente er achter dat deze plannen elkaar een beetje in de weg zaten. Zoals de landelijke regels voor windparken stellen, mogen nieuwe windmolens geen hinder veroorzaken aan bestaande woningen. Maar nieuwe woningen moeten zodanig worden gebouwd, dat zij geen overlast ondervinden van geplande windmolens. En dat is de situatie waarmee veel initiatiefnemers in Oosterwold te maken krijgen.
Daarvoor moeten ze dus onderzoek doen naar slagschaduw die kan ontstaan wanneer de zon precies achter de wieken van de molens schijnt. Dat vraagt een ingewikkelde rekenmethode, want de molens draaien soms wel en soms niet en de zon draait altijd ( of eigenlijk de aarde) maar soms is het bewolkt, en soms niet. En soms lig je te slapen terwijl de zon achter de wieken wappert.
Om een vergunning aan te vragen moet je twee dingen doen: Ten eerste moet je onderzoeken of je in een zone wilt bouwen waar de berekende duur van slagschaduw op de gevel van jouw woning boven de norm uit komt waarop je maatregelen moet nemen. En ten tweede (alleen als je bouwlocatie boven de norm uitkomt) moet je voorstellen doen voor maatregelen die je treft in het ontwerp of de bouw van de woning, zodanig dat je geen hinder ondervindt van de slagschaduw.
Achtergrond:
In het gebied Oosterwold is een van de grootste windparken op land voorzien. Het windpark Zeewolde wordt gebouwd in het buitengebied van de gemeente Zeewolde, ten oosten van Almere. De 220 solitaire windturbines die momenteel in het gebied aanwezig zijn, worden vervangen door 91 grotere windturbines in lijnopstellingen. Hiervan komen 84 turbines in de gemeente Zeewolde en 7 turbines in de gemeente Almere te staan. De grootste windturbines zijn gepland langs de A27. Dit betreft 17 windturbines met een tiphoogte van 220 meter en een rotordiameter van maximaal 142 meter.
De ontwikkeling is voorzien om te voldoen aan de energieopgave. In het Nationaal Energieakkoord is afgesproken dat in het jaar 2023 16% van het totale jaarlijkse energieverbruik afkomstig dient te zijn van duurzame energiebronnen. Windenergie op land speelt hierbij een belangrijke rol. De geschikte gebieden voor grootschalige windenergie zijn beperkt en zijn door het Rijk vastgelegd in de structuurvisie Wind op land. Ten behoeve van het realiseren van windturbines op de locatie Zeewolde is door het Rijk op 14 augustus 2017 het Rijksinpassingsplan Windpark Zeewolde vastgesteld (onherroepelijk geworden op 2 maart 2018).
Naast de energieopgave is er ook een woningbouwopgave. Op 20 november 2013 is de Rijksstructuurvisie Amsterdam Almere (RRAAM) vastgesteld. Hierin is de drievoudige ambitie opgenomen op het gebied van verstedelijking, bereikbaarheid en natuur & recreatie ter versterking van de internationale concurrentiepositie van de Noordvleugel. In deze structuurvisie is het toekomstperspectief voor Almere geformuleerd. Om dit te realiseren heeft de gemeente Almere voor het plangebied Oosterwold 1e fase op 29 september 2016 een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte vastgesteld.
En dit bestemmingsplan staat in de uitvoering wellicht op gespannen voet met de plannen voor het windpark. Zo blijken er flinke zones waar bouwen van woningen eigenlijk niet mogelijk is in Oosterwoldgebied. Dus of de 15.000 beoogde woningen uit het bestemmingsplan van Oosterwold er komen is de vraag.
Deze categorie bevat geen artikelen. Indien subcategorieën getoond worden op deze pagina kunnen deze artikelen bevatten.