Lokale energieopslag
In deze werkgroep proberen we om lokale opslag van energie concreet te maken. Onderdeel hiervan is het in kaart brengen van wat er nu aan energie opgewekt en gebruikt wordt in Oosterwold. In deze werkgroep zitten Eva Lobach, Geo van Dam, Thera Matthijsse en Tjalf Bloem.
Kavelwegriool + Alternatieven + Tijdelijke voorzieningen
Deze werkgroep heeft 3 doelen:
- Het opleveren van een handboek waarin je kan opzoeken, hoe je een riool aanlegt langs je kavel. Niet alleen de technische aspecten, maar ook de organisatorische en juridische aspecten dienen aan bod te komen. Uitgangspunt is niet hoe je een riool "moet" aanleggen, maar hoe je het kan.
- Welke alternatieven heb je, als je je IBA niet functionerend krijgt.
- Als je op het riool wil, maar de aansluiting op het hoofdriool is nog niet mogelijk, welke tijdelijke oplossingen zijn er dan mogelijk.
In deze werkgroep zit de gemeente, diverse deskundigen vanuit bijvoorbeeld het Waterlab of Leaf, de leveranciers en uiteraard de bewoners. Vanuit het Platform Oosterwold trekken John Duynhouwer en Monique Bekkenutte deze werkgroep. De participatievorm is "Coproductie/samenwerking". Dat wil zeggen dat beslissingen samen met de bewoners genomen worden.
Verbetering bestaande IBA's
Het doel van deze werkgroep is op de eerste plaats het verbeteren van de bestaande IBA's zodat ze minimaal aan de norm 3B voldoen. Daarnaast kijken we ook we de bestaande IBA's nog beter kunnen maken.
In deze werkgroep zit het Waterschap, Gebiedsregie, externe deskundigen zoals LeAf, Universiteit Wageningen, de leveranciers van de IBA's en bewoners. Namens het Platform trekt Tjalf Bloem deze werkgroep.
De participatievorm is "Zelfbestuur". Dat wil zeggen dat de bewoners de besluiten nemen.
Ondersteuning participatie waterzuiveringswerkgroepjes
Het doel van deze werkgroep is het ondersteunen van de verschillende werkgroepjes op het gebied van waterzuivering en riool in het participatieproces.
In deze werkgroep zit het Waterschap, de Gemeente, Gebiedsregie en de webredacteur van het Platform. Namens het Platfom trekt Catrinus Egas deze werkgroep.
De particiapatievorm is "samenwerken".
OZB belasting in Oosterwold
In deze werkgroep willen we uitzoeken wat nou eigenlijk precies allemaal vanuit de OZB in Almere betaald wordt. En specifiek, welke kosten zijn er wijk gebonden. Uiteindelijk willen we niet betalen voor de zelf betaalde lantaarnpaal, maar wel voor een stedelijke voorziening als een bibliotheek of schouwburg.
Monitoring IBA's en watersysteem
Deze werkgroep heeft een aantal doelen:
- Praktische invulling te geven aan het besluit om bestaande IBA's te monitoren.
- Praktische invulling te geven aan het besluit om het oppervlaktewater in Oosterwold te gaan monitoren.
In dit werkgroepje zit het Waterschap, de Gemeente en bewoners. Vanuit het Platform trekt Tjalf Bloem dit groepje.
De participatievorm is consulterend. Dat wil zeggen dat de overheid advies vraagt aan de bewoners, maar zelf de besluiten neemt.
Betaalbaar wonen in Oosterwold
In deze werkgroep wordt gekeken hoe we de ambitie van sociale woningbouw in Oosterwold kunnen waarmaken. Dat dit een heel lastig onderwerp is blijkt wel uit het feit dat er inmiddels al twee werkgroepjes hun hoofd hierover gebroken hebben. In februari 2021 volgt een nieuwe poging.
IBA tafel
Deze tafel is bedoeld voor interactieve kennisuitwisseling omtrent IBA's.
Openbaar vervoer in Oosterwold
Openbaar Vervoer in Oosterwold is nog niet geweldig geregeld. Op dit moment rijdt Buslijn 159 op werkdagen, in de spits met een half uursdienst, in daluren eens per uur en 's avonds na 19 uur niet. Ook niet in het weekend. Voor de dienstregeling zie: busdienstregeling en 9292.nl. Ook rijdt er een buurtbus vanuit Nobelhorst naar Sallandse Kant, met aansluiting op andere buslijnen.
Het doel van de werkgroep Openbaar Vervoer Oosterwold is om op kortere termijn een Buurtbus te realiseren, en op langere termijn ook de dienstregeling van regulier vervoer te verbeteren.
In Nobelhorst is er al enige jaren ervaring opgedaan met de organisatie van een Buurtbus georganiseerd door vrijwilligers, in samenwerking met de gemeente en vervoersmaatschappy Keolis. Wij kunnen van hun ervaring gebruik maken om een vergelijkbare Buurtbus lijn te laten rijden door Vogelhorst en Oosterwold.
De Werkgroep Openbaar Vervoer bestaat momenteel uit bewoners van Oosterwold (Noord, Tureluur-Zuid, Tureluur-Noord), Vogelhorst, en medewerkers van de gemeente en gebiedsorganisatie Oosterwold.
Onderwerpen die door de werkgroep worden uitgewerkt zijn:
- Welke route kan de buurtbus rijden?
- Op welke termijn is uitbreiding van dienstregeling van de buslijn 159 mogelijk?
- Waar kunnen bushaltes komen? Kunnen die ook langs private wegen in Oosterwold en is dat gewenst?
- Hoe regel je aansluiting tussen de Buurtbus en ander regulier vervoer?
- Is er behoefte aan andere vormen van openbaar vervoer, zoals leenfietsen, beltaxi enz.?
- Hoe organiseren we de Buurtbus en werven we vrijwilligers?
Om een goed beeld te krijgen van jullie wensen vragen we je om een vragenlijst in te vullen. Hiermee hopen we de beste voorstellen uit te werken voor Openbaar Vervoer in Oosterwold, en ook in Vogelhorst.
De vragenlijst is te vinden door te klikken op deze link.
De resultaten zullen anoniem verwerkt worden, en verslag zal worden gedaan via de website www.platformoosterwold.nl en bijbehorende Facebook pagina.
Heb je belangstelling om mee te denken? Of in de (nabije) toekomst als chauffeur op de Buurtbus mee te werken? Meld je dan aan bij het Platform Oosterwold.
Doorwaadbaarheid
In de werkgroep doorwaadbaarheid wordt gekeken naar methodes en mogelijkheden om doorgaande wandelpaden te creëren, gebruikmakend van de doorwaadbare zones. Tevens wordt gekeken of er ruimte gecreeerd kan worden voor kleinschalige voorzieningen zoals parkjes of speelveldjes. In de pilot is gekozen voor het gebied tussen de Vogelweg en het initiatief de Vliervelden. Namens het platform is Catrinus Egas de trekker in deze groep.